Placki pęczak
-0,5 szklanki kaszy pęczak
-1 Jajko
-około 2 Łyżeczki mąki
-przyprawy(wegeta,pieprz)
-olej do smarzenia najlepiej kokosowy
>Warzywa<
-1 mała marchew pokrojona w kosteczke -0,5-szklani zielonego groszku konsterwowego
-masło do duszenia
Przygotowanie:Do lekko osolonej wrzącej wody wsypujemy kaszę gotujemy od 13 do 15 min.
W miedzy czasie kroimy marcheweczke w kosteczke, przykrywamy miseczką i odstawiamy.
Na dużym talerzu lub misce rozczepujemy jajko z przyprawami dosypujemy z wyczuciem mąke następnie dodajemy kasze porcjami rozgniatając ją widelcem ostrorznie łączymy wszystkie składniki..(na placki)
Teraz Formujemy placuszki np.za pomocą wilgornych rąk zamoczonych w wodzie i smarzymy z obu stron aż się pięknie zarumienią.
Bierzemy w dłoń garnuszek"kociołek" roztapiamy masełko wrzucamy marcheweczke lekko podsmarzamy na średnim ogniu ok 5 minut co jakiś czas mieszamy, gdy marcheweczka jest już miękkawa to dodajemy groszek oraz kieliszek wody co jakiś czas mieszająć dusimy na małym ogniu przez ok 5 minut Kiedy nasza marcheweczka jest już miękka to jest ok.
Pod koniec duszenia morzemy dodać troszke śmietany lub mąki a rzeby zagęścić sos.
Pozostało nam tylko przełorzyć wszystko na talerze i zkonsumować najlepiej z kimś bliskim ;)
Ja ze swojej strony życzę wszystkim smacznego:)Pozdrawiam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz