wtorek, 8 sierpnia 2017

zrób to samemu. makaron spagetti :)


 Witam wszystkich którzy nielubią w życiu iść na łatwizne i wolą wszystko zrobić samemu od podstaw. Gdzieś w niezbadanych dalekich zakądkach internetu w przerwie podczas przeglądania serwisów erotycznych.
Zupełnie przypadkiem natrafiłem na przepiś jak zrobić samemu makaron spagetti ;) oto on:


2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 szklanki wody
1,2 łyżeczki soli             


banalnie proste :) 

Ja przygotowałem makaron w maszynce do miesa ponieważ nie mam do makaronu, możecie użyć też noża.
A więc tak : 
1. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy odrobinę soli. Dodajemy stopniowo wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką, dopóki nie powstanie jednolite, elastyczne ciasto, które nie będzie się już przyklejało do rąk.
2. Ciasto możemy podzielić na części, bo będziemy je wałkować partiami. Ciasto, które jeszcze czeka na rozwałkowanie, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.
3. Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki. Ciasto wałkujemy.

4. Rozwałkowane ciasto zostawiamy na 20 minut, żeby lekko podeschło.
5. Po tym czasie kroimy je na kilka szerokich pasów (mniej więcej 5 cm szerokości), które układamy jeden na drugim. Jeśli chcemy uzyskać makaron w formie długich wstążek, ciasta nie tniemy na pasy, a tylko zawijamy w spłaszczony rulon.
6. Pasy ciasta (lub rulon) kroimy cieniutko w poprzek, w razie czego przesypując kluski mąką.
7. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszamy, żeby poszczególne wstążki nie zlepiały się ze sobą. Kiedy wypłyną na powierzchnię (mniej więcej po 5 minutach), są gotowe i można je odcedzić i już makaron gotowy
do tego polecam zrobić samemu sos spagetti :) Pozdrawiam wszystkich czytelników i życzę smacznego !     ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przepis miesiąca

Placki Pęczak

                                                  Placki pęczak                                             _______...