wtorek, 31 października 2017

Kopytka z dyniowym sosem curry

Kopytka:                                                                     
 
-1,25 kg zemniaków (najlepsze sa Iga lub irys)
-2 szklank mąki pszennej
-2 łyżki ziemniaczane
-2 jajka
-   sól
Ziemniaki gotujemy i studzimy łączymy z resztą składników i wyrabiamy ciasto formujemy kopytka i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju/oliwy.gotujemy do momętu wypłynięcia czas gotowania to ok.3min.
Sos dyniowe curry:
-80dag dyni
-oliwa
-czosnek
-sól,pepsz
-curry
-gałka muszkarołowa
-śmietana
-parmezan lub inny ser
-natka pietruszki

Dynie kroimy w małą kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.W rondlu rozgrzewamy oliwę,tak by pokryła całe dno ,przeciskamy czosnek pzez praske,następnie dodajemy rozdrobnioną dynie ,solimy.Smarzymy na wolnym ogniu ok.5min.uwarzając,żeby dynia się nie przyrumieniała.Podlewamy nieiwelką ilością wody,przykrywamy i dusimy do miekkości.

Na koniec dodajemy pieprzi curry według uznania.Studzimy  i miksujemy ręcznym blenderem . możemy dodać śmietane i posypać startym serem i natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przepis miesiąca

Placki Pęczak

                                                  Placki pęczak                                             _______...